Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Életet a Dera mentén Patak-revitalizációs faültetés a Margitligetben
Patak-revitalizációs faültetés a Margitligetben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: oszoly   

Az első csodálatos tavaszi hétvége köszöntött ránk 2010. március 20-án. Összefogtunk a Pomázi Klímakörrel és a szentendrei Élő Táj Egyesülettel. A Védegylet patak-revitalizációs mintaprojektje támogatást nyújtott,  Csobánka Polgármesteri Hivatala és a Középdunamenti Vízgazdálkodási Társulat előkészítette az ültetéshez a terepet.

Általában a revitalizációról olvashatnak a Védegylet honlapján http://patak.vedegylet.hu/

Meghívtuk a csobánkai civilszervezeteket, hogy jöjjenek a patakpartra fát ültetni. Két kivétellel az összes csobánkai szervezet képviseltette magát. Nagy örömünkre sok csobánkai lakos önkéntesen jött el. Tizenegy fős Képviselő-testületünk három tagja volt jelen. Vendégeink is voltak: Szentendréről a Hód Honismereti Túraegylet és Budapestről  a Magyar Cserkészlány Szövetség önkéntesei, akik  több zsák szemetet szedtek össze, amíg mi fát ültettünk. Mindannyiuknak köszönetet szeretnénk mondani.

A csobánkaiak invitálásának célja nem az volt, hogy segítsenek nekünk, hanem az, hogy segítsünk, mi csobánkaiak magunkon, ha lehet egységesen. Ugyanis a Dera-patak Csobánkán keresztül folyó szakasza a miénk. Rajtunk múlik milyen lesz. Őszintén reméljük, hogy a facsemeték megváltoztatják kissé azt a képet, amit eddig látni lehetett. A csemetéket öntözni, a japán keserűfüvet vágni kell továbbra is. Az akció, a kedélyes közösségi tevékenységen túl figyelemfelkeltés céllal szerveződött: ÉLETET A DERA-PATAK MENTÉN!

Ahhoz, hogy a Dera-patak csobánkai szakasza végig olyan élvezhető legyen, mint a margitligeti éger-ligetes rész, az Önkormányzatnak el kellene szánnia magát, hogy Környezetvédelmi Alapját Környezetvédelmi Programja céljai szerint a Környezetvédelmi rendeletben megfogalmazott jogcímek alapján felosztja, és évek óta először az utolsó fillérig fel is használja falunk környezetének védelmére. Arra a döntésre várunk mindannyian a márciusi Képviselő-testületi ülésen, hogy a civilekkel egyeztetett és ennek alapján előterjesztett Környezetvédelmi Intézkedési Tervet megszavazzák.