Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap
Felhívás önkéntes társadalmi munkára :) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Faültetés ... még mindig... Ez a téma úgy látszik elkísér minket...szerencsére. Reméljük sokáig fog tartani.

A Margitligetben a nagy esők megerősítették a japán keserűfüvet. Az elültetett facsemeték megeredtek kivétel nélkül. Nem szeretnénk, ha első évüket egy özönnövény árnyékában töltenék, ezért szorgalmasan lejárunk a Dera-patak partjára és kikapáljuk a fiatal nem odavaló hajtásokat.

 

Utoljára két hete voltunk ott. Akkor ketten töltöttünk pár órát a terep tisztítással, ezen a hétvégén hárman 2 óra alatt kapáltuk ki a 40-50 cm-es növényeket. Nagyon jó volt tapasztalni, hogy a két hete kikapáltak már elszáradtak és porrá törtek. -  Ennek az a tanulsága, hogy zölden kell kivágni és szükségtelen később elégetni. Olyan gyenge az anyaga, hogy hamar szétporlik. Vigyázni kell, hogy vízbe ne kerüljön, mert akkor tovább úszik és máshol is szaporodik. Azt is jó volt tapasztalni, hogy a fényszegény részeken kifejezettebben gyengébben hajt. Ritkább és vékonyabbak a szárak.

 

Ha mi hárman 2 óra alatt egy kb. 200 méteres szakaszt elrendeztünk, akkor  hat fő 4 óra alatt 800 métert tudna szépen kikapálni. Ez persze csak elmélet, a gyakorlat mindig más. Mi akkurátusan, nem pihenve, elég erős tempóban dolgoztunk. Tehát ha hat fő 4 órát dolgozik úgy, hogy egy nap 600 méteres szakaszt kapál, akkor 1 hét alatt végig kapálnák a Dera-patak partját Csobánka belterületén. Ez is csak feltevés, hiszen nem mindenhol nő az özönnövény. 

 

Addig is, míg Csobánkán kitalálják, hogy hogyan osszák be a kézi munkaerőkapacitást, kérünk minden kedves csobánkai Polgárt, hogy mostantól két hétre, ha arra jár és úgy látja, hogy megint erősködik a (népi nevén) nád, akkor tegyen be a kocsijába egy kapát, vagy sétáljon oda és töltsön egy jó fél órát a patakparton. A kellemes levegő, a vízcsörgedezése, egy kis mozgás biztos jót tesz úgy a kapálónak mint az égerfacsemetéknek.

Köszönjük!