Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap Bemutatkozás Egyesület Oszoly K.E logo története
Oszoly K.E logo története PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: oszoly   
2010. október 22. péntek, 19:35

májvirág

 

Két éve dolgozunk Csobánkán a honlapunk fejlécében olvasható mottó szerint. Közben sokat gondoltunk arra mi lesz ami a legjobban kifejezi egyesületünk elképzeléseit, a missziónkat. Az események alakították a lehetőségeinket. Így született film az Oszoly védett növényeiről Fehér sziklák színes köntöse címmel.

Nem gondoltuk, hogy ezen a kis hegyen ilyen sok virág fajta van, melyet a kipusztulás veszélye fenyeget. S mivel minden tevékenységünk, próbálkozásunk a kissé elcsépelt fenntartható fejlődés érdekében történt és történik ma is, ezért legjobb választásnak látszott az egyik ilyen kis növény kiválasztása. Kis méretű képként a  májvirág mutatott a legjobban.

"A Dera-patak szurdokvölgyének egykori égerligetében élt valaha régen a májvirág, ma azonban a felette magasodó, köves lejtőt kedveli. A szurdokerdő meredek oldalain erős gyökereikkel kapaszkodó bükkfák tövében szőrös tőkocsányon előbb kicsiny bimbói jelennek meg. Szerényen megbúvó apró égszínkék virágai csak a napfényben tárulnak ki teljes szépségükben. Nevét háromkaréjú, máj alakú, részben áttelelő leveleiről kapta. A meredek lejtőn az erózió, a talaj lemosódása veszélyezteti."

Fenti részlet a filmből szövegkönyvéből származik. Alábbi szöveg és képek a Wikipédiából származnak.

májvirág fejek A nemes májvirág kis termetű évelő növény, magassága alig éri el a 15 centimétert. Háromkaréjú levelei, amelyek csupán virágzás után vagy a virágzási idő vége felé jelennek meg, egész nyáron, ősszel és rendszerint télen is kitartanak, s csak az új levelek kihajtásakor pusztulnak el. A növény a nevét leveleiről kapta, melyek némileg a lebenyes felépítésű májhoz hasonlítanak. A virág rövid, szőrös tőkocsány csúcsán helyezkedik el, közvetlenül 3 csészeszerű fellevél fölött. A 6-10 virágtakaró levél többnyire kék, de rózsaszín vagy fehér is lehet. A növény gyengén mérgező.

 

A nemes májvirág nyirkos és sziklás erdők, az üdébb, mészben gazdag, kőtörmeléket is tartalmazó vályogtalajokat kedveli. Termőhelyein általában nagyobb állományokban fordul elő. A virágzási ideje március-április között van. Máj-, epebajok, vizelési zavarok, vese-, hólyagbántalmak. Teáját epe-, máj- és vesebántalmak ellen fogyasztják. Drogja (Hepaticae folium) glikozidát, csersavat és szaponint tartalmaz.