Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Ökováros PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Administrator   
Az ÖKOVÁROS/ECOVILLE nevű számítógépes játékot a francia Környezet-és Energiamenedzsment Ügynökség, (ADEME L’Agence De l’Environment et de Maitrise de l’Energie, www.ademe.fr ) fejlesztette ki, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a fiatalabb korosztály körében az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használatának fontosságát és felhívja a figyelmet az egyén felelősségére a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja által finanszírozott Kiotó az Otthonokban (Kyoto in Home – www.kyotoinhome.info ) elnevezésű három éves projekt (2006-2008) keretén belül az ADEME továbbfejlesztette a játékot, a projektben résztvevő partnerek pedig 10 nyelvre lefordították azt. A projekt keretén belül, 2007 tavaszán kétfordulós versenyt hirdettek meg a projektben résztvevő országok diákjai számára, amelynek győztese és második helyezettje is magyar csapat lett (ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola és Gimnázium, Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola). A hazai versenyt a projektben résztvevő Kelet és Közép Európai Regionális Környezetvédelmi Központ Magyari Irodája koordinálta.

A játék során, a megadott 10 év játékidő alatt és a rendelkezésedre álló pénzösszegből kell felépíteni egy 15 ezer fő lakosú várost úgy, hogy az minden tekintetben megfeleljen a 21. század technikai-kényelmi elvárásainak, ugyanakkor a lehető legkisebb terhelést jelentse a környezetének, azaz a legalacsonyabb szinten használjon fel hozzá energiát, a lehető legkevesebb üvegházhatású gázt bocsássa ki és a lehető legkisebb legyen a keletkezett hulladék mennyisége.

A játék még izgalmasabb lehet, ha csapatokban játsszák, és összemérik a csapatok egymással eredményeiket, azaz azt, hogy ki tudja a legkörnyezetbarátabb várost megépíteni.

A játékot kifejezetten ajánljuk oktatási célra mivel a Tanárok így játékos formában tudják felhívni a gyerekek figyelmét az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használatának fontosságára!

A játék elérhető a Regionális Környezetvédelmi Központ Magyar Irodájának honlapjáról (http://www.rec.hu/Okovaros.html) illetve közvetlenül a http://www.ecovillelejeu.com/HU/credits.html címen.