Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Életet a Dera mentén Csatát nyertünk
Csatát nyertünk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

A háború még nem dőlt el, de csatát nyertünk.

Kihívás volt a március óta elburjánzott japánkeserűfűvel szembeszállni. Hiszen az emberek többsége azt gondolja: Ez lehetetlen!

 

 

Az özönnövény jó katona. Kivágsz egyet, és szó szerint a földből nő ki a másik. Csak a kitartó, szorgos kapálás kaszálás veszi el az erejét. Referenciahelyünk a Margitligeti patakpart a hídnál, ahol tavaly mindig lekaszáltuk vagy kikapáltuk amikor a térdet verő magasságot elérte. Mindenhol 2 méter magas, ott viszont csak most kezdett kinőni. Joggal vethetik a szemünkre, hogy miért avatkozunk bele az Önkormányzat dolgába. Valljuk be őszintén, nem szeretnénk más dolgát elvégezni. A befizetett adóból és működési bevételből a helyi önkormányzatnak folyamatosan tisztán kellene tartani a patakpartot. Elterjedt azonban az a hiedelem, hogy ez ellen a növény ellen nem lehet tenni. Tehát nem is tesznek semmit.

 

Mi ezt nem hisszük, sőt azt hisszük lehet ellene tenni és nem is kerül sokba.  Nem kerül még annyiba sem mint a muskátli Csobánka Fő utcáján a villanyoszlopon. Vicces lenne, ha az oszlopot is elborítaná a japánkeserűfű, mert akkor csak a Polgármesteri Hivatal udvarát lehetne ebből a pénzből felvirágozni. Viccet félretéve, három éve nem tudunk meggyőzni egy képviselőt sem arról, hogy muskátli helyett költsenek pataktisztításra. Szerintük a muskátlizás is környezetvédelmi tevékenység, vagy legalább is a Környezetvédelmi Alapból kell finanszírozni.. Mi, civilek csak véleményezünk és javaslatokat teszünk. A döntés a Tisztelt Képviselőké! A meggyőzés kedvéért elkezdtük megtisztítani a patapartot. Két és fél óra alatt négyen vágtuk a Nádas utcai hídnál látható "rendet" egy kapával, két kézi sarlóval és egy rendes kaszával. Ezennel hozzá járulunk, hogy bárki szabad egy órájában egyszerű eszközt megragadva további rendeket vágjon és folytassa, amit elkezdtünk. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki eddig is vagy ezután részt vett/vesz az özönnövény irtásában, a Képviselő-testület meggyőzésére folytatott programunkban.