Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap
Amit még nem tudunk a biológiai sokféleségről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

– lapszéli jegyzet a biodiverzitásról

A Biológiai Sokféleség Világnapjáról mi, civil természet – és környezetvédő szervezetek mind megemlékezünk. Rendezvényeket hívunk életre, sajtóközleményeket teszünk közzé – Európában immár hetedik éve. Ugyanakkor, kevesen tudják, mit jelent a szó, hogy biodiverzitás, az ökoszisztéma szolgáltatás. Tudta-e, hogy a víz is ilyen szolgáltató elem, s még a folyó menti fasorok is?

Gondoltuk volna, hogy ha békák, pókok nem lennének, kevés esélyünk lenne a rovarokkal szemben? Mind-mind kihagyhatatlan elemei annak a láncolatnak, mi miatt a Föld egyensúlyban maradhat, s mondjuk ki, ami miatt mi is életben maradhatunk.

Apróságokon múlik minden, s elengedhetetlen az a szemléletváltás, ami a rendszer fenntartásához szükséges. Minden egyes élőlénynek megvan a maga szerepe, ami nem helyettesíthető. A természet sokféle ajándékkal lát el minket - ingyen. Ezt nem szabad kockára tennünk. Ahhoz, hogy ezekből továbbra is részesüljünk, az együttműködésünkre van szükség.

Ezt a káprázatos sokféleséget védhetjük azzal, ha nem bántjuk a körülöttünk található élőlényeket, ha figyelünk fogyasztói szokásainkra és környezettudatosabb választások mellet döntünk, (tömegközlekedés, szelektív hulladékgyűjtés, hazai termékek) ha részt veszünk civil kezdeményezésekben, legyen szó szemétgyűjtésről vagy aláírásgyűjtő utcai kampányról, ha olyan törvényeket hozunk, amelyek képesek visszafogni természeti erőforrásaink és földjeink kizsigerelését, és nem utolsó sorban ha nyitott szemmel járunk. A folyamat az otthonunkban kezdődik, a társadalmi felelősségvállalással folytatódik, s az uniós döntéshozók asztalán végződik. A CEEweb, a közép – és kelet európai civil szervezetek tudását és javaslatait összegyűjtve a hazai és nemzetközi döntéshozók felé közvetíti a civilek álláspontját a fenntarthatóság és biológiai sokféleség témakörében.

“A mai gyorsan változó világunkban, amelyben az erőforrások egyre fokozódó szűkössége, az éghajlatváltozás és a növekvő társadalmi feszültségek jelentenek egyre nagyobb kihívásokat, nem engedhetjük meg magunknak, hogy feladjuk a természet “életbiztosítását”, amelyet a biológiai sokféleség jelent számunkra. Ha nem tudjuk fenntartani a fajok és élőhelyek sokszínűségét, akkor egyben a társadalmi jólétről is lemondunk, hiszen annak végsősoron a természet az alapja.” – nyilatkozta Hajdu Klára, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület főtitkára.

Az idei Biológiai Sokféleség Világnap alkalmából indult el a TEMATEA projekt erdős modulja, amelyet a Biológiai Sokféleség Egyezmény Titkársága dolgozott ki a norvég és belga kormány nagylelkű anyagi támogatásával és a CEEweb szakmai hozzájárulásával. A TEMATEA projekt kormányok, civil szervezetek, egyezmények titkárságai és más érintettek számára nyújt segítséget egy internetes platformon keresztül a nemzetközi kötelezettségvállalások koherens és összehangolt megvalósításában.


Ha szeretne többet megtudni a biodiverzitásról, az európai intézkedésekről és lehetőségekről, látogasson el honlapunkra: www.ceeweb.org

Töltse le a kérdéssel foglakozó kiadványainkat

Miért fontos a biodiverzitás: http://www.ceeweb.org/publications/english/miert%20fontos%20a%20biodiverzitas.pdf

Az európai biodiverzitás monitorozása: http://www.ceeweb.org/hun/kiadvanyok/monitoring_edpdf.pdf

Az Unió biodiverzitás politikája: http://www.ceeweb.org/hun/tteruletek/EU_bidi/index.htm

Linkajánló:

Diverziti Egyesület, rövidfilm: http://www.diverziti.hu/3659/majus-22-a-biologiai-sokfeleseg-vilagnapja/

További információ:

Hajdu Klára, CEEweb főtitkár, +36 1 398 0135, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kiss Veronika, CEEweb program koordinátor, +36 1 398 0135, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

***

Csilla M Kaiser

Communication & fundraising

CEEweb for biodiversity

Széher út 40, Budapest, H-1021 Hungary
Tel: +36-1-398-0135,

Fax: +36-1-398-0136

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.ceeweb.org

'CEEweb Surf'
Facebook: http://www.facebook.com/pages/CEEweb-for Biodiversity/149077228440738
Twitter: http://twitter.com/#!/CEEwebEurope
Blog: http://ceeweb.blogspot.com/
Kérjük, támogassa munkánkat adója 1%-ával! Adószámunk: 18413483 - 1 – 41

"Before we open up an area for development, we must sit down and analyse the capacity of the land and other resources we really have. Why? Because it is the ecosystem, not the economic system, that should be the main consideration." -  Elim Salim