Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Pomáz Körül-Belül Túra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Az utóbbi időben kezd egyre jobban elterjedni egy új szabadidős tevékenység. Népszerűségét az egyszerűségében és az olcsóságában lehet keresni, miközben művelői közelebbi kapcsolatba kerülnek a természettel. Elődje, a gyaloglás egyidős az emberiséggel. A túrázás része volt az emberiség mindennapjainak.  Ma már inkább “ közlekedünk”, s közben egyre messzebb kerülünk a természettől.

 

A túrázás egyik ága a teljesítménytúrázás. A teljesítmény szótól nem kell megijedni, nem kell mindjárt csúcsteljesítményre gondolni. Szinte a legtöbb teljesítménytúrán több különböző távon lehet indulni. A legnagyobb tömegek a rövid, 10-20 km körüli távokon vannak. Ilyen távot bárki, aki egészséges, képes végigjárni. Ezeknek a családi távoknak sétálós, laza a szintideje. Azok számára, akik nem ismerik a túrázás e formáját, pár szóban kiemelném a lényeget: a túrát mindenki egyedül, térképrészlet, útvonalleírás és egyedi tájékoztató szalagok vagy jelzőtáblák segítségével teheti meg. Aki pedig barátkozni szeretne, társaságot is találhat magának. A távon több helyen ellenőrző- és frissítőpontok segítik a résztvevőt, ahol szörpöt, csokit gyümölcsöt esetleg hideg vagy meleg ételt kaphatnak. A teljesítésért a célban legtöbbször emléklapot és kitűzőt (vagy jelvényt) adnak. Mindezekért a résztvevők minimális (kb. 500 Ft-1000 Ft) költség hozzájárulást fizetnek.  Az ellenőrző pontokon vagy le kell pecsételtetni a kísérő lapot, vagy egy megadott egyszerű kérdésre kell a helyes választ felírni. Közben a résztvevők kötött útvonalon haladnak végig, mely a környék népszerű és kevésbé ismert szép helyein vezet keresztül.
Mi is egy ilyen túrára hívunk mindenkit.


A Holdvilág-árok O.K.E. és a Pomázi Civil Klímakör, valamint a csobánkai Oszoly K.E. közösen rendezi meg a Pomáz Körül-Belül teljesítménytúrát  2011. augusztus 13-án.

Az ötféle táv közül tavaly a legsikeresebbnek a 12 km-es Kevély-menti táv volt, melyre több mint százan neveztek.

Nagy sikere volt a 28 km-es távnak is, mely már  rutint és sportos életet kíván. Erre  a távra szinte az ország minden részéről jöttek túrázók.

A maratoni távot és az 55 km-es teljes távot elsősorban profiknak ajánljuk. Azok, akiknek felkeltettük az érdeklődését, és a részletekre is kíváncsiak, többet is megtudhatnak a túránkról a http//zoldpomaz.dptkt.hu honlapon.

Pásztor Lajos
a rendezők nevében