Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Programok Autómentes Nap Autómentes Nap 2011
Autómentes Nap 2011 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Az Autómentes napot egyesületünk megalakulása óta megtartja.

Az Oszoly Környezetvédő Egyesületet megalakulása után rögtön kerékpárút jelölő kerekezést szerveztünk a pomázi civilekkel a Pomázt és Csobánkát összekötő patakmenti úton, ami az Oszoly alatt ér ki a Margitligetnél. Akkor azt terveztük, hogy megállapodunk a hatóságokkal, hogy segítsenek és a kerékpárosok arra asokkal biztonságosabb útra irányíthatók majd. Hozzá kell tennünk, hogy a Vízművek telephelyéig az út Pomáz külterületén fut. Az egyezkedés még várat magára. Közben azt gondoltuk, hogy megszervezzük a továbbfutó útvonalat az erdőn át Pilisszentkeresztig. Azt elkezdeni sem tudtuk, mert közben zajlott a tanösvénykészítés, jelzésfestés, egyéb programok szervezése. Évente az Autómentes Napon szerveződünk arra, hogy jelezzük: ezek a kérdések továbbra is megoldásra várnak.

Idei kerékpáros rendezvényünket Csobánka belső útjain tartottunk volna, ha nem jön közbe a Hanfland- körút útépítése. Így aztán az előző évektől eltérően idén hivatalosan közös Critical Mass kerékpáros felvonulást szerveztünk a Pomázi Civil Klímakörrel. Petíciónkat, melyben felhívjuk az Önkormányzatok figyelmét a Dobogókői úton való kerékpározás veszélyeire az Önkormányzatok egy-egy képviselője vette át. A rendezvényen résztvevők kérdőívet töltöttek ki.

A kérdőíveket a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás 2010-es Programja támogatásával dolgoztuk fel. Az Autómentes Nap alkalmával szervezett programon résztvevők esetében kíváncsiak voltunk, hogy mennyire tájékozottak a környezettani ismeretek, ezen belül is a levegőszennyezettség tekintetében. Összesen 10 környezetismereti kérdést tettünk fel, tehát a maximálisan elérhető pontszám a 10 volt, a minimális pontszám a 0.

A hideg levegő könnyebb, mint a meleg? Télen lehet harmatos a fű? A barométerrel a szél erősségét mérjük? A szmog jelentése: sűrű füstköd? A felhő a levegő vízszintes irányú áramlása? Tud arról, hogy az Önkormányzat végez levegőszennyezéssel kapcsolatos méréseket? Az ónos eső a legveszélyesebb csapadék? Éjszaka a Szíriusz csillag állásából tudjuk az északi irányt? A Földet közvetlenül betakaró levegőréteg az atmoszféra? Hetente egyszer vagy többször kerékpározik? Az ózon a Nap felszínét körülvevő, káros elemeket tartalmazó réteg? Egy felnőtt naponta kb. 5000liter levegőt lélegzik be? Tudja mekkora a napi autóforgalom a települése környékén? Évente egyszer részt vesz Critical Masson? Szokott kerékpárúton kerekezni? Elégedett a település jelenlegi kerékpározásra alkalmas állapotával?

Az alábbi oszlopdiagram a megkérdezettek százalékos megoszlását mutatja a környezetismereti tudásuk mértékének függvényében:


Láthatjuk, hogy senki sem érte el a maximális 10-es pontszámot. A megkérdezettek kb. 30 %-a viszont 9-es pontszámot ért el, és több mint kétharmada a 6-os pontszám vagy afölötti kategóriába került. A 15 %-ot sem éri el azoknak az aránya, akik nem tudták helyesen megválaszolni legalább a felét a kérdéseknek. Az Autómentes nap alkalmával szervezett rendezvényen résztvevő csobánkai lakosság környezettani ismereteit tekintve tájékozottnak mondható.

A megkérdezettek környezettani ismeretein kívül az adatközlők környezetvédelmi aktivitására is rákérdeztünk:

A megkérdezettek fele vesz részt évente Critical Masson. Bár az adatközlők fele vesz részt kerékpáros felvonuláson, majdnem 90 %-ukra jellemző a kerékpározás. Csupán 2 főre nem jellemző.

Bár szoktak kerékpározni a megkérdezettek, de 80 %-a nem elégedett Csobánka kerékpározásra alkalmas területeivel, állapotával.


Az alábbi egyéni javaslatokat tették a megkérdezettek: kerékpárút építése (sokak által említett javaslat). Nagy igény lenne rá főleg Szentendre és Pomáz között.


A csobánkai Autómentes Nap az óvodások aszfalt rajzaival kezdődött forgalomtól elzárt területen, amint az alábbi képeken látható:

 

 

A csobánkai indulás és a petíció átvétel a bicikliemeléssel pedig az alábbi képeken megtekinhető: