Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap
Daruvonulás - kirándulás a Hortobágyi Nemzeti Parkban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

A meteorológiai előrejelzés jó szolgálatot tesz. Túra szervezésekor mégsem jó, ha csak arra hagyatkozunk, amit a műszerek jósolnak. Egy kis bátorsággal, túra tapasztalattal s jó szerencsével (jó bakancs és jó esőkabát támogatással) rossz idő jóslása esetén se mondjuk le a túrát.

2011. október 7-én este hajszál hijján töröltük szervezett programunkat a Hortobágyra. Egyesületünk és önkénteseink pedig már két éve szorgalmazzák, hogy vegyük be éves programunkba a daruvonulás megtekintését. A KvVM Zöld Forrás programja támogatásával idén végre megszerveztük és meg is tartottuk. Sajnos nem volt mindenki olyan bátor mint, mi. Többen lemondták a jelentkezést a rossz időre hivatkozva. Szerencsénk volt. Csökkent kicsit a hőmérséklet, jól fel kellett öltözni, de az idő ragyogó volt és a csapadék is elkerülte a Hortobágyi Nemzeti Park területét.

Három óra alatt értünk le Csobánkáról. Egyszer álltunk meg kávé és csokoládé pihenőre a Hét Vezér Csárda és Panzióban Füzesabony bejáratánál. (A beltéri képek a panzióban készültek, aminek közléséhez a tulajdonos szívesen hozzájárult.) A Hortobágy nagyon megváltozott az elmúlt 10 évben. A Hortobágyi Nemzeti Park épülete, bemutatótermei, a Madárkórház, a Pásztormúzeum és a többi kiállítás szépen kialakított környezettel és a gyerekek számára sok játszólehetőséggel igazán európai színvonalú igényeket kielégítő. Mostanság két hónapon át fő vonzereje a darvak területhasználata ezen a vidéken. Aki még sohasem volt ilyen közel ekkora létszámban együtt tartózkodó állatokhoz az talán nem is tudja elképzelni, miről írunk most.

Vidám kis csapatunk távcsövekkel felfegyverkezve - a kiállító termek látogatása után - megfigyelhette a darvak délutáni táplálkozását és esti szálláshelyre behúzását. Az érzékeny állatok messziről elkerülték azokat a helyeket, ahol turisták tömegesen álltak. Így a madárlestől kicsit távolabb kellett menni. A daru kiáltása, a krug-olás egész madárlesünk alatt kísért minket. Nem gondoltuk, hogy ilyen közel Budapesthez egzotikus élményben lehet részünk. Reméljük a darvak jól érzik magukat nálunk még sokáig és rajtunk kívül még sok magyar turista szánja el magát, hogy közelről is megfigyelje őket. Október 22-én lesz a Daruünnep rendezvény a Hortobágyon. Kerekedjünk fel és szánjunk egy napot a megfigyelésre. Amint a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján is olvasható, programokat és túrákat szerveznek címerállatuk, a daru megfigyelésére. Éljünk vele.