Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Programok Madarak Fák Napja Madarak és Fák Napja
Madarak és Fák Napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Sokféleképpen lehet ezt a napot ünnepelni. Az Oszoly Egyesület rendezvényt szervezett minden évben:

  • 2009-ben solymász bemutató és erdészeti előadás volt csobánkai Sportpályán
  • 2010-ben a Baross Péter Közösségi Házban rendeztünk egész napos bemutatót madárgyűrűzésből, természetfilmek készítéséből, kiállítást rendeztünk be, vendégeink voltak madarászok és túravezetők, természetfilmeket vetítettünk
  • 2011-ben helyi vállalkozókkal Zöldsport Szombatot szerveztünk, melyen környezetvédelmi kutatást végeztünk és kvíz megoldásáért cserébe madárodút lehetett kapni, a gyerekek aszfalt rajzokat készítettek az egész Fő téren, babakocsis túrát szerveztünk madarász vezetésével

Rendezvényeinket az Önkormányzat és a Zöld Forrás program támogatta. Ebben az évben nem jut támogatás a környezetvédő civileknek Csobánka Környezetvédelmi Alapjából.

 

Számunkra ez a tény nem rontja az ünnep fényét: egy madárbarát kert bemutatásával szeretnénk ezt a napot mindenki számára emlékezetessé tenni.

 

"11 éve élünk Csobánkán. Már sok éve, hogy elnyertük az MME Madárbarát Kert címét.

E cím elnyeréséhez szükséges feltételeket kertünk természeti adottságai mellett (nagy terület, gondozott és erdős részek, több oldalról elvadult-lakatlan kertszomszédok) nem volt nehéz teljesíteni. Ilyen kritériumok voltak pl, hogy legyen a kertben fészkelésre alkalmas sövényes-cserjés, illetve magas lombos fa, helyezzünk ki madáretetőt, készítsünk mesterséges odút, ne használjunk gyomirtó, ill. egyéb vegyszereket, etessük-itassuk is a madarakat. Emellett egy madármegfigyelési adatlapot kellett kitölteni és visszaküldeni az egyesületnek. Ez sem volt megterhelő, sőt nagy öröm volt a megfigyeléssel együtt járó felfedezés, hogy télen pl. egyetlen napon 10-12-féle madárfaj is ellátogatott hozzánk (szajkó, kék-, szén-, és barátcinege, meggyvágó, tengelice, vörösbegy, süvöltő, feketerigó, csuszka és fakopáncs).
Télen nemcsak az etetővel segítjük a madarakat, de nagy hidegben, mikor a Dera-patak vize is befagy, az itatásról is gondoskodunk. A frissen esett hóra zöldhulladékot dobunk a feketerigók és a vörösbegy nagy örömére.
Az itatásról-fürdőzésről a nyári nagy hőségben is fontos tollas barátaink számára gondoskodni. Ekkor is szívesen túrják a kis rigók a komposztálóban lévő hulladékot.
Tavaly gyermekeink fedezték fel, hogy egy odvas fűzben harkálycsalád lakik. A sövényeken, cserjéken gyakran találunk rigófészkeket.
A tavasz igazi beköszöntét a mi családunkban a sárgarigók megérkezése jelenti. Megfigyeltük, hogy minden évben rendre ugyanakkor - ápr. 22.-28. között- érkeznek. Gyönyörű vadcseresznye- és juharfáink lombjában -a lehető legmagasabb, legsűrűbb ágak között- szokott bujdosni" feltűnő aranysárga tollazatával, de dallamos énekével mégis elárulja, hol rejtőzik."
A kert háziasszonya, Juhos Ágnes írta a fenti sorokat, melyeket ezúton is köszönünk.
Mindenképp meg kell emlékeznünk azokról a fákról, melyeket Csobánka polgármesterének vezetésével vágtak ki a Dera-patak partján kb. 500 méter hosszan azon a szakaszon ahol a patak Csobánka belterületére érkezik. 15-20 év kell, hogy a pataknak ez a szakasza újra élő és ne csatornaszerű legyen.
Meg kell emlékeznünk ültett csemetefáinkról, melyet tavaly tavasszal valaki bicskával vágott el tőből.
A Madarak Fák Napján eddigi rendezvényeink elnevezései:
  • 2009-2010 A madarak és a fák a barátaink
  • 2011 A madarak és a fák barátokat keresnek
2012-ben A madarak fákat és barátokat keresnek lenne a rendezvény címe, ha megtartottuk volna.
Mégsem múlhat el cselekvés nélkül ez az ünnep sem:
2012. május 13-án Holdvilág Körtúra néven túrát szervezünk, melyre ezúton is hívunk minden érdeklődőt. Jelentkezni lehet e-mailen vagy telefonon a szokásos módon.