Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap
Elfújta a szél? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Csobánkán sok mindent elfújt a szél az elmúlt két évben. Pedig reméltük, hogy lesz változás.

Mindenesetre kíváncsiak voltunk mit tud még a szél és elmentünk a 4. szélenergia konferenciára. Nagy örömünkre e konferencia minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes volt. Csobánkáról nem volt jelen más személy, végül is döntéshozói részről egy napot erre áldozni a nyaralási időszak kellős közepén...túl nagy elvárás.

Tanultuk és hirdetjük. Az ózonréteg csökkenése a káros anyagok kibocsájtásának köszönhető.

Közrejátszik ebben, hogy meg nem újuló, úgynevezett fosszilis energiaforrásokat (gáz, kőolaj, fa, szén, atomenergia) használunk még mindig jóval nagyobb arányban itthon, mint például nyugati szomszédaink. A megújuló energiaforrások (nap, szél, víz, biomassza) közül vegyük például a szelet. Csobánkán a  Margitligetben, a Szociális Missziós Társulat nővérei egy szélkerékkel biztosították hajdanában a kastély áramellátását. A szélkerék gyerekkoromban már nem működött és kb. 20 éve lebontották, mert veszélyesnek nyilvánították. A kastélyba is kábelek szállítják az áramot, mint a háztartásainkba is. A Magyar Villamos Energia Ipar gondoskodik arról, hogy mindenhol égjenek a lámpák sötétedés után. Honnan származik a hozzánk eljutó energia?

Megtudhattuk több fontos információval egyetemben a 4. szélenergia konferencián. Az EWEA pazar vendéglátásban részesített minden résztvevőt a Kempinski Szállodában a Deák téren. Tényleg nagyon sokféle és fenséges volt minden étek. Kijelenthetem azonban, hogy nem volt eltérés a vendéglátás magas színvonala és az előadások igényessége,  tartalmassága között. Érettségizett diákok is megérthették az ott elhangzottakat, mégis ilyen sokoldalúan nem hallottam még ezt a témát tárgyalni.

A konferenciát Jávor Benedek nyitotta meg. Ő két parlamenti bizottságban is foglalkozik a témával. Magyarországi sajátosságokat és más európai országokkal összehasonlító elemzést hallhattunk tőle. A többi előadó is nagyon érdekesen közérthetően közelítette a témát a saját szemszögéből. Az előadók és előadásuk anyagai megtekinthetők ezen a honlapon.

Megpróbáltuk kideríteni, lehet-e köze Csobánkának ilyen jellegű fejlesztéshez. A kép nem túl derűs. Egy GW-onként egy milliárd egy torony bekerülési költsége és 15 év a megtérülése. Egy kézilabda pálya méretű terület betonalap kell egy torony alá. De tegyük fel, volna olyan lehetőség hogy más településekkel összefogva megpróbálkozunk vele. Az engedélyezési energiatárolási, jogi feltételek akkor sem barátságosak.

Magas szinten szükséges elhatározás ahhoz, hogy ez az ipar Magyarországon is olyan mértékben járuljon az energiatermeléshez, mint pl. Ausztriában. Kívánunk minden érdekeltnek pozitív gondolkodást és a megújuló energiaforrások használatához megfelelő döntéshozói környezetet.

Benke Ildikó