Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap
Magyar fa lett az Európai Év Fája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Ismét magyarországi fa nyerte az Európai Év Fája versenyt!

(Ilyet csobánkai fa hamarosan már nem nyerhet)

 

Brüsszel (2013 – Március 1.) A harmadik alkalommal megrendezett Európai Év fája verseny győztese ismét egy magyar fa lett, az egri termálfürdő területén élő platán, melyre 14 205 szavazat érkezett. A második helyezett szintén egy platán, Lengyelországból (13 898 szavazattal), a harmadik pedig a Tölgykirály nevet viselő írországi fa lett (5 785 szavazat). A versenyben, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti értékeinkre, idén több mint 45 000-en voksoltak a fákra. Az Európai Év Fája versenyt három éve szervezi meg az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi. A győztes fák díjait a Nadace Partnerstvi a Brüsszeli Zöld Hét nemzetközi konferencia során fogja átadni. A versenyről többet a treeoftheyear.org oldalon olvashatnak.

 

 

A résztvevő fákra Február 1. és 2.8 közt lehetett szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon. Más versenyektől eltérően a fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségnek köszönhetően. A verseny célja, hogy ezen különleges európai fákon keresztül hívja fel a figyelmet a természeti, kulturális és történelmi örökségünkre és annak védelmére.

“A fák történeteivel szeretnénk felkelteni az emberek érdeklődését helyi természeti örökségük iránt. Ha sikerül megerősítenünk a kapcsolatot a fákkal, sokkal természetesebbé válik, hogy figyelünk rájuk, ápoljuk és megvédjük őket.” fűzte hozzá Sólyom Éva, a verseny magyarországi szervezője.

A verseny eredménye:

  1. Egri platánfa, Magyarország – 14 205 szavazat
  2. Kozy platánfája, Lengyelország – 13 898 szavazat
  3. Tölgykirály, Írország – 5 785 szavazat
  4. A Nové Hrady fasor hársfája– 4 636 szavazat
  5. Komjaticei platán, Szlovákia – 3 876 szavazat
  6. Glushniki eper és diófák, Bulgária – 2 737 szavazat

Összes szavazat: 45 137