Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Életet a Dera mentén Faültetésre kötelezett a pomázi jegyző
Faültetésre kötelezett a pomázi jegyző PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Két éve tartó felháborodás, két éves levelezés, két éves makacsság végére tett pontot a pomázi jegyző.

2011 februárjában Csobánka újonnan megválasztott polgármestere információk és hatástanulmány elvégeztetése nélkül, a helyi önkormányzat támogatását és a helyi jegyző engedélyét mellőzve letaroltatta a Kovácsi-patak partján a fákat a Plandics-téri gázlótól majdnem a Sport utcai hídig. Hiába háborodtak fel a lakosok a civil szervezetek. A Polgármester árvízvédelemre hivatkozott. A helyi védettséget élvező patakparton az Önkormányzat 10 évre visszamenőleg nem takaríttatott. A polgármester által megszervezett takarítók motorosfűrésszel felszerelve érkeztek és a bokrokon kívül minden fát kivágtak. A fának nyoma veszett.

 

Előzmények: Amikor 2008-ban egy nagy esőzést követően megáradt a Kovácsi-patak, (Dera) Pilisszentkereszten átvágták a gátat, hogy ne öntse el a patak a falut.  A hatalmas ár Csobánkára érve kiöntött a Plandics-téri gázlónál és befolyt a házak ablakain. Elöntötte az összes patakparti ház hátsó kertjét. Az évek óta felhalmozódott szemét feltorlódott az árterületen. Vitatott, hogy a fák okozhattak-e árvizet. Hiszen a Sport utcai híd előtt 3 építési engedéllyel nem rendelkező meglehetősen szűk keresztmetszetű magán híd fogta vissza a víztömeget. Korábban írtunk erről itt.

A fákkal kapcsolatos tévedését a polgármester azóta sem ismerte el. Pedig mindent megtettünk, hogy tájékoztassuk a polgármestert. Lásd itt. A rossz példa azonban ragadóssá vált. A patak mentén sorban vágták ki a  lakók a fákat, arra hivatkozva, hogy öregek. A következő nagyobb arányú fakivágás  a Szentkúti út és a zöld turistajelzés találkozásánál történt. Állítólag szintén takaríts miatt. A legutóbbi fatarolás pedig még a békésebb csobánkai lakosokat is felhergelte, amikor a temető mellett az út szélén és az erdővédelmi sávon cca 350 fát vágatott ki valaki. Szelőczei Edgár csobánkai polgárőr vállalta, hogy a temetői területen ő takarított. Cikk erről itt. Ilyen volt, ilyen lett: itt olvasható.

 

 

Ha megfigyeljük a tendenciát, évről évre több fa tűnik el Csobánkán. Konzultáltunk a hivatal által felkért botanikus szakértővel, nem kérték meg a kivágott fák mennyiségének becslésére. Becslésünk szerint durván 200-250 m3 fát vágtak ki. Tüzifa áron 1-1,5 millió forint volt az értéke. Ha nem tüzifaként értékesítették, akkor több volt. Az Önkormányzat határozatot hozott arról, hogy nem szükséges sem a Kormány Hivatalnak sem az adóhatóságnak jelenteni az ügyet. Fa volt ott. Fa nincs ott és ezzel részükről el van intézve cikk erről itt.

 

A patakparton történt motoros tarolásnak meglett a következménye. Aki kíváncsi, megtekintheti a helyszínt. A tuskók vesszőket növesztettek. Szépen látszik milyen elnagyolt munkát végeztek a motorosfűrészesek. A polgármester 2011-ben zárolta a Környezetvédelmi Alapot árvízvédelemre hivatkozva. Azóta sem tett semmit a házak megvédéséért. Azóta sem járt ott senki patakot takarítani. Egy két hidat átépítettek. Az engedély nélkül épített, térképen sem szereplő gázlót viszont úgy hagyták. Ha duzzad a patak, majd zsákoljon aki ott lakik. Katasztrófa esetén összefogásból jók vagyunk. Az érdekeink érvényesítésére való összefogásból már kevésbé.

 

dontes

 

2

3