Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Életet a Dera mentén Dera-patak fairtás újratöltve
Dera-patak fairtás újratöltve PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

A Csobánkai hivatalos portálon megjelent egy cikk, ami félremagyarázza a Kormányhivatal azon döntését, melyben megsemmisíti a Pomázi jegyző a 2011-es januári Dera-parti fairtásokkal kapcsolatos határozatát. A Kormányhivatal a fakivágásokkal kapcsolatban nem tesz megállapítást, hiszen a helyszínen nem voltak. A pomázi jegyző határozatát más ok miatt semmisítette meg. Nem azért mert helytelenítette a határozatot, hanem mert a pomázi jegyző rávilágított, hogy Csobánka Polgármesteri Hivatala régóta adós a patakkal kapcsolatos katasztrófavédelmi tervekkel. A Kormányhivatal úgy találta, hogy a pomázi jegyző nem vizsgálta saját hatáskörét és azt sem, hogy kellett volna engedélyt kérni a fakivágásra vagy nem. Sajnos a tulajdoni lapról nem derül ki, hogy a patakpart közterület. Mivel nem derül ki, ezért következtették azt, hogy nem az. Tehát szerintük engedély sem kell ahhoz, hogy fát vágjanak ott.

 

Csobánkán a Hivatal nem a környezetvédelmet helyezte előtérbe a polgárok képviseletében. A patakparton azon az oldalon irtotta a fákat jegyzői engedély nélkül, ahol nem volt árvíz. Azon az oldalon a magántelkek miatt a gépek számára sem kell hozzáférést biztosítani. Szemben a Környezetvédelmi hatósággal, aki a megtekintette a helyszínt, a Kormányhivatal nem tartott helyszíni szemlét. A Környezetvédelmi Hatóság akkor adta át az ügy kezelését, amikor kiderült, hogy a Csobánkai Hivatalban nem árulták el nekik, hogy helyi védett területről van szó. Bárki láthatja ma, hogy a bokorrá vesszősödött tuskók jelenleg nagyobb árvízveszélyt jelentenek, mint hajdan jelentettek a fák. Ha a jobb ívű kanyar bal oldaláról kiveszik a tuskókat, akkor a patak nagyobb víz esetén ki fogja mosni a kanyart és alámossa  a Pataksor utcát. Most a Béke utcai házak vannak továbbra is veszélyben. Ettől függetlenül a lakók nem akarnak gátat a telkük végén a partra és a jogtalanul épített gázlót ( mely az árvizet a telkeken valójában okozta) sem akarják továbbra sem megszüntetni.

Ezt a győzemet hirdeti a Csobánkai Polgármesteri Hivatal a honlapján. A magyar turista, a csobánkai polgár sétál a patakparton és csak nézi, hogy sehol egy fa...

Ami  a legfontosabb: a Kormányhivatal határozata sem azt nem állítja, hogy törvényes, sem azt hogy szükséges volt a fakivágás!!!

Mint ahogy azt sem állítja, hogy alaptalan volt a panaszunk. Csak azt állítja, hogy a területről nem megállapítható, hogy közterület. S így nem kell engedélyt kérni a jegyzőtől. Ha a patakpart nem közterület, akkor milyen besorolású terület?