Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Programok Bejgliégető "Kis"-Kevély kerülés túraleírás
"Kis"-Kevély kerülés túraleírás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Benke Ildikó   

Kissé felhős időben gyülekeztünk Csobánkán a Fő téren a Csobánkai tanösvények táblája előtt. Előző napokban szemetelt az eső tehát sáros talajra lehetett számítani, de mint út közben kiderült ez korántsem volt súlyos. A reggeli bevásárlása után a P+ jelzésen jutottunk fel a "nagy" elágazásig. Ez a mi számunkra a P+, a P és a S sávok találkozását jelenti. Óvatosságból a Kis-Kevély északi, meredek oldalát a sár miatt most kihagytuk. A P jelzésen sétáltunk fel a Kevély-nyeregbe. Útközben találkoztunk az erdészet munkásaival, akik növendék fokozó gyérítés céljából ritkítják a hegyoldalt. Minden 10. fát kivágják, amely magas lombkoronájával elfogná a napfényt a fiatal növekedő fáktól. Pusch László a csobánkai erdész elmesélte nekünk miért jó ez az erdőnek. Szó esett arról, milyen sok lehetősége van manapság a turistának arra, hogy tájékozódjon a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján az erdészeti munkákkal kapcsolatban, az érvényben lévő és turistákat érintő erdőjárási korlátozásokkal kapcsolatban. Mi is arra biztatunk mindenkit, hogy kirándulás előtt tájékozódjon az erdészet honlapján. Jelenleg is vaddisznó hajtóvadászat zajlik, ami miatt bizonyos területeken nem lehet kirándulni.

iszunkMiután elbúcsúztunk a munkásoktól és az erdei munkára fogott szép paciktól, nem sokára felértünk a Kevély-nyeregbe. A menedékház már rég csak emlék. Egykori hőskorát egy Pilisi turista kalauz, néhány fotó és a Másfélmillió lépés Magyarországon c. film őrzi. Van fent egy fedett asztal két paddal, amellett elfoglalva fogyasztottuk el ebédünket és azt az üveg pezsgőt, ami még szilveszterről maradt meg A Hűvös-sarkon tartott utó-szilveszteri buliból. Előkerült az ilyenkor hagyományos izületi keringést serkentő és általános melegítő ital, mint például a citromos tea vagy egyéb gyümölcs-készítmények, hogy mást ne mondjunk. :) Addigra már ragyogott a nap felettünk. A túra további részét tavaszias jó időben tettük meg.

 

 

 

 

 

 

emlekmuElőször is nagyon kíváncsiak voltunk a Kis-Kevély csúcsára. Odafelé menet először egy hajdan kilátópontra épített Stromfeld Aurél emlékhely előtt álltunk meg. Sajnos a kilátást már eltakarják a fák. A következő megállónknál azonban tényleg szép kilátás nyílt a Pilisvörösvári völgyre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szepkilatas

A legnagyobb meglepetést a Sárkány-fog-sziklák okozták. Ebből a szögből csodálatos panoráma nyílik a völgyre melyben a 10-es út fut és az utat északról határoló Hosszú-hegy mindkét oldalára. A Garancsra, a Ziribárra és a fenséges Pilis-csúcsra. Tiszta, napsütéses idő volt, úgyhogy nem csak a 10 km-re lévő Pilis, hanem a többször 10 km-re fekvő hegyek is jól látszottak körbe. Nem tudtuk megfejteni milyen épület lehet szemben a Kerekes-hegyen, de mivel katonai erdőnek titulálták a területet a térképek, feltételeztük, hogy a Honvédségé. Miután kigyönyörködtük magunkat, ugyanazon az úton visszafelé folytattuk utunkat a K jelzésen.

 

 

 

 

 

 

fentA Redlinger Adolf úton elszórtak néhány takarmányrépát. Ez a gyerekeknek nagyon megtetszett és hazahurcolták az egyenként kilós példányokat. Ez viszont Szimatnak, a vizslának tetszett a legjobban, mert így nem szaladgáltak utána a fiúk, hanem hagyták hogy ő szaladgáljon a túrázók között kedvére. Az úton a Nagy-Kevélyi-kőfülke szolgált látványosságként. Örömmel másztuk meg, kicsik és nagyok, hiszen a gyaloglás és mászás változatossága teszi igazán különlegessé a túrát - vallom én. Nem nagy a fülke, de izgalmas feljutni és a legjobb gyökeres utat megtalálva lejutni. A 7 éves kisfiú legalábbis megtalálta a biztonságos utat lefelé.

 

 

 

 

 

 

kilatoElkanyarodtunk a Z útra, hiszen hazafelé igyekeztünk. Szemünket a Sárkány-fog-sziklákra vetve a látványtól elégedetten bandukoltunk. A gyerekek kipróbálták mekkora mennyiségű sarat bír ki beázás nélkül a cipőjük, csizmájuk. Alapvetően nem lettünk túl sárosak. A murvabányába is besütött a nap, tehát azt is meg kellett nézni. A K jelzésen tértünk vissza a S P+ P elégazáshoz, ahol kettévált a csapat. Elköszöntünk és ki-ki folytatta útját az erdőben azt választva mely legközelebb vezet hazafelé.

6 km-t terveztünk túrázni, de a csúcsra való kitéréstől 8,5 km-t gyalogoltunk. 7 éves és 10 éves kisfiúk voltak velünk , akik szépen lejárták a távot.

Várjuk a friss levegőre és mozgásra vágyókat következő túránkon. Figyeljék eseménynaptárunkat. Iratkozzanak fel hírlevelünkre! :)

 

Benke Ildikó túravezető

 

 

 

 

szintek