Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap Bemutatkozás Legfrissebb A tavasz ébredése
A tavasz ébredése PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Administrator   
2014. március 09. vasárnap, 18:59

Ahogy múlik a tél és melegszik az idő, egyre több turista keresi fel a Pilis népszerű kirándulóhelyeit. Fontos tudni, hogy ez az időszak a vaddisznók ellési időszaka, a kocák most hozzák világra a malacokat. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy kutyát csak pórázon,a kijelölt turistautakon sétáltassanak a tulajdonosaik, mert a kicsinyeit védő anyaállat komoly sérülést okozhat.

A vaddisznó kocák ezekben a hetekben ellik malacaikat. Ilyenkor az anyaállatok biztosítják saját maguk és utódaik számára az elléshez szükséges nyugodt körülményeket, a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett „vaddisznó vackot” alakítanak ki. Az utódok megszületése után a kocák különös gonddal vigyázzák a kis malacok életét, és nagyon keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenség tűnik fel a közelükben. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le a kirándulók, így még véletlenül sem tudnak beleütközni a malacos koca fekvőhelyébe. Az erdei kutyasétálás során különösen ügyeljünk arra, hogy pórázon vezetett kutyánk ne távolodjon el tőlünk, mert az erdőben kószáló kutyák a vaddisznót felbőszíthetik, ami különösen igaz a malacukat féltő kocákra, akik ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek. A felbőszített kocát a menekülő kutya a gazdájához vonzhatja, így akár problémákat is okozhat az embert alapvetően kerülő vad.

Közös munka a romák integrációjáért és az erdők védelméért Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt. és a romák integrációjáért, esélyegyenlőségéért és foglalkoztatásáért dolgozó Boldog Ceferino Alapítvány. A közös munka célja az erdészeti, közjóléti, valamit közhasznú feladatokban és a közfoglalkoztatásban résztvevők tudatosságának, elkötelezettségének növelése. Az együttműködés egyszerre segíti a romák társadalmi elfogadásának erősítését, valamint a természeti környezet megóvását, rendben tartását célzó munkákat. A tervek szerint a program Esztergom, Csobánka, Bajna és Bajót térségében indul el.

 

Virágba borult a húsos som, kinyíltak a keltikék, barkásak a füzek – Hála az enyhe időnek, idén már korán a tavasz beköszöntét hirdetik a húsos som élénk, sárga, ernyős virágai. A somfélék családjába tartozó növények a tavasz első hírnökeinek számítanak, a lombosodást megelőzően nyíló virágaikkal nem csak az erdők, hanem a kertek díszei is az évnek ebben a szakaszában. A hazánkban is őshonos növény múltját számos helység- és családnév alak – Somló, Somlyó, Som, Somos – is tükrözi. Hamarosan számos túrázó gyönyörködhet a korai erdei virágok sorába tartozó odvas keltike fürtös, sarkantyús virágaiban, amelyek színe a lilás-bíborlilás árnyalattól a fehér krémszínűig terjedhetn. A 10-30 centiméter magas évelő növény nevét odvasodó gumójáról kapta, általában a bükkösök, gyertyánosok és ligetek területén találkozhatunk vele. Hozzá nagyon hasonló az ujjas keltike, ami a virágai mellett lévő ujjasan szeldelt levélkéiről kapta a nevét. A fák virágait is érdemes megfigyelni tavasszal. A hegyvidéken előforduló kecskefűz barkái már megjelentek a Visegrádi-hegységben. Az erdei virágok mindig eredeti élőhelyükön a legszebbek, ezért kérünk mindenkit, ne tépje le vagy ássa ki a növényeket, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy a következő generációk is gyönyörködhessenek bennük. A növények természetes élőhelyüktől távol gyakran el is pusztulnak.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.