Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap
Föld Napja - 2014. Április 24 -25. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál:

kéz a kézben a tudomány és a környezet-, természetvédelem

A cél az élményeken, tapasztalatokon alapuló tanítás

Közösen szervezik meg idén a Föld és a tudományok ünnepét Budapesten. Az “A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál” elnevezésű rendezvénynek 2014. április 24-25-én a Magyar Nemzeti Múzeum kertje ad otthont. A Herman Ottó Emlékév égisze alatt megszervezett esemény látványos, interaktív, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programjainak megrendezéséből többek között egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok, országos szakmai szervezetek, nemzeti parkok, cégek és egyesületek veszik ki a részüket. A rendezvény célja, hogy különböző élmények, tapasztalatok segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok és a környezet-, természetvédelem iránt.

 

A tudás hatalom, amely környezetünk, a természet megóvásában is segíthet. Tanulni pedig igazán eredményesen tapasztalatok útján, élményeken keresztül lehet. Ebből az alapgondolatból kiindulva fűzték össze a két eseményt a szervezők. Április 24-én és április 25-én délelőtt 9 és este 6 óra között mozgalmas és izgalmas programokon vehetnek részt az érdeklődők. Többek között kipróbálhatnak egy pneumobilt, amely egy sűrített levegővel hajtott háromkerekű jármű, és egészen közelről láthatják, hogy működik egy valódi drón.

Látványos, izgalmas kémiai és fizikai kísérleteknek lehetnek szemtanúi, vizsgálhatnak méheket mikroszkóp alatt, a gyerekek pedig előre megadott molekulák élő modelljeit is kialakíthatják, kémiai reakciót modellezhetnek. Emellett megtapasztalhatják, milyen használni egy látássérülteknek fejlesztett pénz- és színfelismerő rendszert.

A felnőttek kiszámíthatják, mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után és segítenek nekik optimalizálni az otthoni energiagazdálkodást. A gyerekek egy izgalmas tanösvényen érthetik meg, mit jelent a megújuló energia, és megtudhatják, hogyan működik az éggömb és a napóra.

A rendezvényen kutatók demonstrálják, hogyan tudják vizsgálni az agyi elektromos működést, valamint bemutatják azt a kísérleti elrendezést, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson is alkalmaznak. Kiderül, az is, hogyan készül az időjárás-jelentés. "Megnyitja kapuit" a Maci Kórház, ahol a legkisebbek megismerkedhetnek különböző orvosi vizsgálatok menetével és közelebbről megnézhetik a gyermekrendelőben előforduló eszközöket.

Lesz mamutsimogató, ásvány- és életnyom bemutató, a tanárok pedig kipróbálhatnak egy olyan alkalmazást, ami dolgozatok, tesztek összeállításában és kijavításában lehet a segítségükre. Emellett kitelepül egy, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékpark, a „Ki nevet a végén?”, a Mobil és szelektív csúszka, a „Zúzd a metált!” és a „Lapíts, ha bírsz!” is, amelyben játékos módon lehet elsajátítani a szelektív hulladékgyűjtés praktikáit.

További részletek...(katt)

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA ÖKOLÓGIAI KUTATÓKÖZPONTJÁNAK PROGRAMJAI

A FÖLD NAPJA – IV. TUDOMÁNYFESZTIVÁLON

2014. 04. 24-25. csütörtök-péntek


Tudomány az egész családnak - a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) jelentős programokkal jelenik meg e tudományt népszerűsítő rendezvényen, számos érdekes előadást tartva a színpadon és személyes beszélgetésekkel, változatos bemutatókkal saját standon. Izgalmas játékokkal bemutatkozik a Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) is, mely az MTA ÖK és az ország csodás élőmúzeuma, kincsestára.

Kutatóközpontunk fő feladata a biológiai sokféleség magas színvonalú kutatása. Mind a szárazföldi, mind a vízi élővilág megismerésére, megismertetésére, és fontosságának bemutatására törekszünk. Különböző tudományágakban folyó kutatásoknak adunk otthont, elsősorban az ökológiának, botanikának és hidrobiológiának. Ezekbe kaphat betekintést a rendezvényre ellátogató közönség.

Minden generációnak kínálunk tartalmas szórakozást. Standunkon megismerkedhetnek a Duna élővilágának kutatásaival, a dunavirág titkaival, a Duna Expedíció eredményeivel, a mindent elárasztó vízi élőlényekkel. Megismerhetik a gombák, gyógynövények, zuzmók világát, beleshetnek a méhek rejtelmes életébe vagy megtudhatják, hogyan nyerjük ki a virágok illatát.

Előadásainkat hallgatva beavatást nyerhetnek ifjú kutatóink érdekes tevékenységeibe vagy a természetfotózás titkaiba. A Föld Napjához kapcsolódva tudományos, de közérthető témákat érintünk a magbanktól a természet alkalmazkodó képességéig, az invazív növények veszélyességétől a talajban zajló létfontosságú folyamatokig. A pénteki előadásblokkunkat Vida Gábor akadémikus, intézetünk volt igazgatója, az ökológia doajenje zárja, aki a globális ökológiai problémák emberiséget nagymértékben érintő szempontjait mutatja be.

Előadások április 24-én:

17.00-17.15 Kutszegi Gergely (MTA ÖK ÖBI): Egy mikológus pályakezdése Magyarországon

17.40-18.00 Lengyel Attila (MTA ÖK ÖBI): Miért választottam a növényökológiát?

Potyó Imre (MTA ÖK DKI): A kutató, aki sose hagyja otthon a fényképezőgépét

Előadások április 25-én:

16.00-18.00 sorrendben:

Botta-Dukát Zoltán (MTA ÖK ÖBI): Idegenek, de nem a Marsról - Invázió a közvetlen közelünkben

Puky Miklós (MTA ÖK DKI): Kiszorítósdi a víz alatt: invazív élőlények a Dunában

Halász Krisztián (MTA ÖK ÖBI): Hogyan működik egy őshonos növényeink számára létesített génbank?

Lelleiné Kovács Eszter (MTA ÖK ÖBI): Gondolatok az élet alapját jelentő anyaföldről, a talajban zajló folyamatokról

Czucz Bálint (MTA ÖK ÖBI): Élővilág és éghajlatváltozás - Képes alkalmazkodni a természet?

Vida Gábor akadémikus: Meg kell-e mentenünk a Földet, vagy inkább mi vagyunk nagyobb veszélyben?

Stand 24-én 9 órától:

gyógynövények világa, virágillat tárolás, méhek a mikroszkóp alatt, természetfotózás praktikái, Duna expedíció, gombakutatás, növényökológia

Stand 25-én 9 órától:

zuzmók különleges világa, magbank bemutató, invazív élőlények vizeinkben, a talaj titkai

mindkét napon:

aquaterráriumok, preparátumok (Duna élővilágának bemutatója), állatnyomok, kéregfelismerő játék és további izgalmas feladványok a botanikus kertből

A PROGRAMOK INGYENESEK

További információ:

Kovács Ágnes kommunikációs munkatárs

+36/30-655-0183, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , http://okologia.mta.hu/

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.