Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap
MIT CSINÁLNAK A MADARAK ILYEN ESŐS ŐSZI IDŐBEN? - SEMMIT / MINDENT / NINCSENEK IS ITT PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2015. szeptember 26. szombat, 17:47

A vonulás hetei, hónapjai alatt beköszöntő „rossz” időben sokkal szabadabban dönthetnek, mint a költési időszakban, amikor a tojások és a fiókák helyhez kötik őket. A madarak messze nem annyira kiszolgáltatottak az időjárási hatásoknak, mint azt sokan gondolják - ezt jelzik a cím második felében olvasható választási lehetőségek.

SEMMIT - A madarak tollazata a legjobb természetes hőszigetelő, ami az eső ellen is véd. Ezért a madarak képesek többé-kevésbé száraz bőrrel átvészelni még a nagy esőket is. Ennek legfontosabb feltétele (az egészséges tollazat mellet) a megfelelő kondíció. Ha a madár kellő tartalékkal rendelkezik, akkor keres egy kényelmes ülőágat, és ott gubbasztva pihen, alszik. Ez két okból is jó választás: egyrészt energiát spórol, másrészt a test tetőcserépszerű tollazata ilyenkor maximális hatékonysággal véd a víztől, lepergeti az esőcseppeket.


Ez az üldögélő, semmittevő túlélő stratégia a közepes és nagy testű (kb. a galambtól a sasig) fajokra, különösen a ragadozómadarakra jellemző. A kistestű fajok közül veszélyes időjárási kényszerpihenőre a repülő rovarokkal táplálkozók kényszerülnek. Nem véletlen, hogy a gyurgyalagok és sarlósfecskék ilyentájt már messze délen, akár Afrikában járnak. Leginkább a néhány kockáztató, harmadköltést végző, még itthon tartózkodó fecskepár lehet érintett. Ezek ilyenkor szokták ott hagyni a saját vonulási esélyüket kockázatossá tevő fészkeket az így pusztulásra ítélt fiókákkal együtt.

 

MINDENT - A fák, bokrok ágai között keresgélő kisebb testű fajok (például a cinegék) ilyenkor is aktívak maradhatnak. Ha éhesek, táplálékért indulhatnak, de dönthetnek a pihenés mellett is. Az élet igazi császárai ilyenkor a vízimadarak - a récék, libák, hattyúk és vöcskök -, akiknek olyan jól impregnált a tollazata, hogy nekik a fürdés, a tollak benedvesítése jelenti a nagyobb gondot. Ennek ellenére többségük ilyenkor nem túl aktív, egyszerűen azért, mert az idő annyira enyhe, és ők annyira jó kondícióban vannak, hogy nincs szükségük táplálékra. [Ezt tapasztalhatjuk november utolsó hétvégéjén, a Tatai Vadlúd Sokadalmon is. Ha nincs nagy hó és erős fagy, akkor a libák reggel gyakran nem mennek ki a földekre táplálkozni, csak pihennek a vízen.]

NINCSENEK IS ITT - Különösen a kisebb testű fajokra jellemző, hogy markáns frontbetörés előtt elhagyják a területet, egyszerűen tovább vonulnak. Mivel az ilyen nagy változást hozó ciklonok a kontinens jelentős területeit érintik, a front szinte maga előtt tolja a madarakat. Ezért gyakori jelenség, hogy az enyhe őszi időt felváltó hűvös, esős idő megérkezése előtti néhány napban színesebbé válik a terület madárvilága, több faj és/vagy több, a jó időben táplálkozva átvonuló egyedet láthatunk. Ez viszont azt is jelenti, hogy a front megérkeztekor, majd ennek távoztával a terület szinte kiürülni látszik, kevés a madár vagy „teljesen el is tűnnek” a következő vonulási hullám megérkeztéig.

A képen egy (éppen az első opciót megvalósító) vörösbegy látható.

Orbán Zoltán

(forrás: MME)