Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap
Fullasztó levegő - Pekingnek is hívhatnánk e helyet PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2016. december 28. szerda, 19:54

Pár éve rendszeresen felbukkan a Facebookon egy-egy fotó, egy-egy kétségbeesett kirohanás: kifüstölnek minket. Azt senki sem veszi figyelembe, hogy alakulnak a fűtéshez szükséges anyagok árai.

Csobánka és környéke, de leginkább a Dera-patak völgye telente fullasztó füsttel telik meg, ha megjön a hideg idő. Az illetékesek nem kommentálják sem a cikkeket, sem a történéseket. Pedig a szubalpin klímát így tényleg nem lehet eladni egy turistának sem.

 

Ide idézzük Hardi Péter pomázi képviselő írását:

Vigyázzunk egymásra: a füsttel szennyezett levegő halált is okozhat

Légúti betegségben szenvedő pomázi ismerősöm nemrég azzal keresett meg, hogy meghirdette a házát eladásra. Azt mondta, számára már elviselhetetlen a város levegője. Pedig annak idején azért is választotta lakóhelyéül Pomázt, mert azt gondolta, hogy egy klímabarát településen bizonyosan jó a levegő...

A nyáron egy másik pomázi ismerősöm egy középület kéményéből rendszeresen áradó füstre panaszkodott.
Az utcában, ahol lakik, egyébként többen is bútorlapokkal fűtenek, mutatta az udvarokon felhalmozott rakásokat.

Sokan talán nem is gondolták át, hogy például a hulladék, a festett furnér, a nedves fa égetése által mennyi szennyező anyag hagyja el a kéményüket, ami számos betegség forrása. Az egyik legkedvesebb pomázi barátom felesége korai halálát hozza összefüggésbe a szennyezett levegővel.

Köszönettel venném, ha megosztanák Pomáz levegőjével kapcsolatos véleményüket, illetve azt, hogy milyen megoldást látnának célszerűnek.

forrás

 

Egy nemrég napvilágot látott másik cikk a témában:

Csobánkán rosszabb a levegő, mint Pekingben, pedig rendszeresen a kínai főváros az elrettentő példa. A szállópor koncentrációja harmincszor haladja meg a még egészségesnek mondható értéket.

forrás

 

Égetéssel gyilkolhatunk? Ide kívánkozik egy harmadik cikk is:

"lakosságarányosan a világon légszennyezés következtében Kína után Magyarországon halnak meg a legtöbben. Egymillió lakosra vetítve 938-an. Ez azt jelenti, hogy idén több mint kilencezer áldozatot szed a szennyezett levegő."

forrás