Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap
Rendhagyó Föld Nap a Fülöp Kecskefarmon PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
2017. április 24. hétfő, 10:37

Rendhagyó Föld Napi program zajlott a Fülöp Kecskefarmon 2017. április 21-én, szombaton egész nap. A Pomáz-Nagykovácsi puszta területén lévő farmon minden a kecskékről szól. Nem is sejtettük azonban, hogy a középkorban ezen a területen mivel foglalkoztak az emberek. Minderre fény derült a Föld Napja alkalmából rendezett bemutatókon, és interaktív programokon.

 

A Közép-Európai Egyetem -ismertebb nevén CEU- Kulturális Örökség Mestreszakos hallgatói 2011 óta kutatják a területet. Nyári táboraik szorgalmas munkájával feltárták az "Üveghegy" lelőhelyet. Nem fantázia névről van szó. Egy kis későközépkori templomban üveget égettek kemencében, ami akkortájt igen ritkaságnak számított. Előkerültek a kemencét alkotó samottégla darabok ráégett üveggel. Üvegdarabok és öntőtégely darabok. Előkerültek a templom alapjai, a közepén eltemetett magasrangú személyek sírjai és a templom körüli temető.

 

A régészeti kutatást vezető Laszlovszky József  régész, történész CEU (Ugye ismerősen cseng a név a Csobánkaiak számára? - Hát persze, a Csobánkai Tanösvények indulótábláján a Margitligetben olvasható - hiszen a Margitliget korábban ezen ősidők óta pomázi család birtokában volt) ma is lelkesen és a gyerekek számára is érdekfeszítően tartott előadást egész nap, minden órában.

 

Köszönjük és várjuk a folytatást a bemutatóház elkészülésével és a szerzetesi falak között a biokertészet kibontakozásával :)

 

források:

A pilisi "üvegtemplom"

http://heritagemanager.hu/uploads/helyszinleiras.pdf

https://youtu.be/ReDnpFOOLJU

http://archeologia.hu/kozepkori-templom-es-uveggyarto-muhely