Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap Bemutatkozás Egyesület Oszoly-szikla
Oszoly-szikla PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 9
ElégtelenKitűnő 
Írta: oszoly   
2008. szeptember 24. szerda, 09:09

A településképet meghatározó fehér sziklafal Csobánka minden pontjáról jól látható. Megközelíthető autóval (alatta turista pihenő és parkolóhely) vagy gyalogosan a piros sáv, valamint a sárga + jelzésen, Pomáz felől a sárga sáv jelzésű turistaúton.

Az Oszoly földrajzi név a szerb-horvát Osolje átvétele, amely a szerb-horvát o'soje főnévvel függ össze. Ennek jelentése egyrészt napsütötte hegyoldal, másrészt árnyékos oldal.

A Csobánka felett emelkedő több, mint 40 m magas mészkő sziklaletöréses Oszoly-csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulataira. A sziklafal-láncolat csaknem 20 kis barlangot, kőfülkét rejt. (328 m)

A sziklafal emellett az ország egyik legismertebb, leglátogatottabb sziklamászó iskolája. Igen kedvelt hétvégi gyakorlópálya, sőt "próbakő". Az Oszoly orma a rendszeres mászás miatt nem omladékos. Nagyjából négy részre tagolódik: a hátsó gerincekre (Óvoda - a legkönnyebb mászóútvonalakkal), a Delago falra, az Óratorony környékére (a nyugatról sütő nap az önálló torony árnyékát napórához hasonlóan felvetíti a mögötte lévő sziklafalra), majd északabbra, a gerincvonulat végén van az Orr.

(forrás: Pilis, Visegrádi-hegység. Cartographia, Budapest 2005.)