Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap Szolgáltatás Turista út karbantartás Avoriaz-Sumica
Avoriaz-Sumica PDF Nyomtatás E-mail
Írta: R A   

 

Az 50-es években a francia síparadicsomokat egyszerű beton blokkházakból építették, akár a városszéli lakótelepeket. Csak az olcsó kivitelezésre koncentráltak, s arra hogy, minél nagyobb számú embert tudjanak összezsúfolni, akiktől majd tekintélyes bevételt szednek be. Siralmasak voltak ezek az üdülőhelyek, melyek inkább hasonlítottak a pokolra, mint a paradicsomra.


Mikor az Avoriaz-i síparadicsomot megálmodták egy lakatlan sziklaplató tetejére, fő szempont volt, hogy aki odalátogat az ne csak a hó, a sport miatt jöjjön, hanem kapjon valami "hozzáadott élményt" is, ami az ember és a természet szerencsés találkozásakor létrejöhet.


A tervezők nagy gondot fordítottak az épületegyüttes kialakítására. Legyen észrevétlen, olvadjon bele a környezetébe, ne bontsa meg a hegy sziluettjét, a völgyből vagy akár repülőgépről ne is lehessen felfedezni. Így jött az ötlet, hogy az épületek éles sarkait levágják, álcázzák a kéményeket, szellőzőcsöveket, a tetősíkok szögét változtatgassák épületről-épületre, a házakat pedig úgy helyezzék el, mintha a véletlen műve lenne. A különös épületeket, melyeket időjárástűrő, vörös és barna fával borítottak azt sugallták, hogy a hegyhez tartoznak, a természet részei és talán már öröktől fogva ott voltak.


A faluban nem lehet gépkocsival közlekedni, földalatti parkolókban helyezik el az autókat, s lovas szánokkal oldják meg a szállítást. A vendégeket a prospektusok kedvesen figyelmeztetik, hogy a színes ruháikat vagy törülközőiket ne az erkélyen szárítsák. Igaz, több tíz kilométeres körzetben nincs más település, de arra botorkálhat egy magányos turista, aki egyáltalán nem kíváncsi a svájci vagy a magyar vendégek ízléstelen hacukáira, amit éppen vidáman cirógat a friss alpesi szél.

 


Avoriaz tananyag a Sorbonne építészeti fakultánsán. Sok problémát kellett leküzdeni a tervezőknek ahhoz hogy, ne tűnjön tolakodónak, kihívónak az üdölőtelep és mégis meglegyen mindenaz a praktikum és kényelem, amit a vendégek a pénzükért elvárnak. Apropó a helikopterről jut eszembe; egy síparadicsom elengedhetetlen tartozéka a balesetet szenvedettek gyors elszállítására. Soha nem tudtam rájönni honnan szállt fel, de ott volt az égen, amikor szükség volt rá. Biztosan eldugták a fák közé.

Avoriaz-ban teljes a harmónia, mindenki elégedett, az ember, az épület és a hegy.  Csak 1500 km-re van Csobánkától.