Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Programok Föld Napja Föld Napja volt Csobánkán is
Föld Napja volt Csobánkán is PDF Nyomtatás E-mail
Írta: oszoly   

Számunkra a Föld csak talpalatnyi a mindennapjainkban, hiszen csak lépkedünk rajta. Mára már sokan lépkedünk rajta és kincseit mindannyian szeretnénk élvezni. Ehhez sokat fogyasztunk és mindent jól becsomagoltatva – műanyagokkal. Pet-palack és nylonzacskó hegyekben termelődik világszerte nap mint nap. Szinte reklámozni kell a természetes dolgokat, például a környezetünkben élő védett növényeket is.

Zsóka László több természetfilmet fotózott, rendezett, egyik legsikeresebb a TV m1-es csatornáján is közreadott filmje, a Budapest védett növényei. Számunkra azért fontos, mert a Budai-hegyek talaja és növénytársulásai szinte megegyeznek a Csobánka körül található talajjal és növényekkel. Az Oszoly Környezetvédő Egyesület szerette volna az ilyenkor szokásos szemétgyűjtő akciót kiegészíteni emlékezetessé tenni gyerekek és felnőttek számára egy kis Föld szépségei ismertetővel. Ezért levetítettük az említett filmet 3 helyszínen mintegy 130 néző előtt a Föld napja alkalmából. Az érdeklődők a film egyik készítőjével beszélgethettek a vetítés után. A szerencsésebbek Föld napja kitűzőt kaptak ajándékba. A vetítést a Csobánka Önkormányzata Képviselő-testületének Közösségépítő és Kulturális Bizottsága támogatta.
A magyar flóra őshonos, fokozottan védett és védett növényei ma még itt élnek közöttünk. Sokszor nagyon kicsi, maradvány foltokon, olykor nagyobb számban. Elsősorban az élőhelyek megsemmisülése, a sűrű beépítés, autópályák, utak, hidak építése, az illegális szemétlerakás, egyes esetekben a csokorba szedés, kiásás veszélyezteti őket. A téltemető, ligeti csillagvirág, leánykökörcsin, tavaszi hérics, apró nőszirom, homoktövis, tarka kosbor, homoki árvalányhaj, hogy csak párat említsek a film szépségei közül, nem túl ismert növények számunkra, a Csobánkaiak számára sem. Őrizzük meg azt a néhány helyet, ahol még virágoznak, hogy utódaink is gyönyörködhessenek szépségükben. Legyen a Föld napja mindennap!