Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Programok Madarak Fák Napja A MADARAK IS, A FÁK IS BARÁTAINK
A MADARAK IS, A FÁK IS BARÁTAINK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

A tavaszi időszakban több környezet és természetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi, európai és magyar ünnep van. Az Oszoly Környezetvédő Egyesület egy hagyományosan magyar ünnep köré szerette volna csoportosítani a többit és a Madarak is Fák is a barátaink címmel megemlékezni a tavaszi jeles napokról.
A Magyar Természetvédelmi törvény 64.$-a (3) bekezdése kimondja „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság - különösen az ifjúság - természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

Magyarországon Herrmann Ottó természettudós, néprajzkutató, polihisztor rendezte 1891-ben az első Ornitológiai Kongresszust és 1893-ban megszervezte a Magyar Ornitológiai Központot. (Szobra Miskolcon a Herrmann Ottó Múzeum előtt áll.) Halála után lett a központ vezetője Chernel István, aki a 1902-ben ünnepelte először a Madarak és Fák Napját. Ez a nap a két világháború között igen népszerű, kötelező iskolai ünnep volt. Tanítás helyett faültetés, madárodu és fészeképítés, madárfajok tanulmányozása voltak programon.

Csobánkán igen sokféle madárfaj található. Megfigyelésük, gondozásuk a falu fenntartható fejlődése szempontjából lényeges. De a madarak és az emberek kapcsolata amúgy is mélyen gyökerezik kultúránkban. Részletesebben olvashat erről az érdeklődő a Magyar Madártani Egyesület Madárbarát Magyarország kiadványában, mely beszerezhető az Oszoly Környezetvédő Egyesületnél is. Megpróbáltuk tehát rendezvényünkkel „kihozni” az iskolából ezt a napot és a lakosság számára élményszerű, emlékezetes nappá tenni.

A hasznos madarak védelme a megfigyelésükkel kezdődik, és téli etetésükkel folytatódik. Rendezvényünkön Szentendrey Géza madarász, a Visegrádi Erdei Iskola tanára beszélt az erdőgazdálkodásról. A résztvevők megfigyelhettek két fajta madarat, sólymot és baglyot igen közelről. Vásárolhattak madarakkal kapcsolatos kiadványokat, odukat, etetőket. A gyerekek a helyszínen készített aszfaltrajzok alapján ajándékokat nyertek.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Török István polgármesternek, a Csobánkai Önkormányzat dolgozóinak, a CSKM Baross Péter Közösségi Háznak, a Vadvirág Nyugdíjas Klubnak, a Magyar Madártani Egyesületnek és a csobánkai önkénteseknek a támogatásért, segítségért.

Benke Ildikó
elnök