Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Életet a Dera mentén Közösségi faültetés a Dera-patak partján
Közösségi faültetés a Dera-patak partján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fabók Vera   

Patakrehabilitáció címén sok esetben még mindig a korszerűtlen eszközökkel méregdrágán végzett patakmeder kiegyenesítés,csatornaszerű, gyakran lebetonozott medrek kialakítása jellemző.


Ezek a beavatkozások épphogy nem a patak természetes funkcióinak visszaállítását szolgálják, hanem hozzájárulnak az árvízveszély fokozódásához, a talajvízszint csökkenéséhez, a helyi klíma megváltozásához, a biodiverzitás elszegényedéséhez.

A Védegylet a Pomázi Klímakörrel és az Oszoly Környezetvédő Egyesülettel együtt Pomáz és Csobánka területén azt szeretné bemutatni - egy mintaprojekt keretein belül -, hogy kevés pénzből, a helyi közösség bevonásával, néhány fa elültetésével közelebb kerülhetünk egy kisebb vízfolyás ökológiai funkcióinak visszaállításához.

A mintaprojekt első állomásaként 2009. november 7-én szombaton 9 órakor faültetést tartottunk Pomázon a Dera-patak Bihari János utcai szakaszán.

A második esemény 2010 tavaszán lesz Csobánkán.


Fabók Vera

Akinek ideje engedte, és kedve volt, velünk tartott volt forralt bor és zsíros kenyér az ásásban megéhezőknek. Kb. 30 facsemetét és 40 cserjét ültettünk. A pomázi civilek szép számban megjelentek, találkozunk márciusban Csobánkán. Köszönjük a meghívást a Pomázi Klímakörnek.

Oszoly Környezetvédő Egyesület, Csobánka