Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv

Köszönjük, hogy Személyi Jövedelem Adójának 1%-ával támogatja munkánkat! Adószámunk: 18722592-1-13

Honlap
A 2016-os év fájának megőrzése kiemelt erdészeti feladat PDF Nyomtatás E-mail
2016. február 03. szerda, 15:28

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította útjára „Az év fája” mozgalmat. Az őshonos fafajok megőrzéséért ismeretterjesztő céllal elindított kezdeményezésen idén a mezei szil kerül a figyelem középpontjába. A magyar táj sajnálatosan eltűnő félben lévő fafajából egy egész állomány található a Gödöllői Erdészeti Arborétumban, amelyet annak idején épp fák és cserjék génbankjaként, megőrzési és kutatási céllal hoztak létre. 

Bővebben...
 
Advent 2015 PDF Nyomtatás E-mail
2015. december 13. vasárnap, 22:31
Bővebben...
 
Hubertusz projekt 2015 PDF Nyomtatás E-mail
2015. december 06. vasárnap, 22:15

Két éve foglalkozunk aktívan - a magunk civil módján - a falu egyik nevezetességével, a Hubertusz-kápolnával. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kénytelenek voltunk módosítani a helyszínen végezhető karbantartási munkák sorának rendjén. Ugyanis, amit elkészítettünk az egyik hónapban, azt a következőben tönkretették. Első helyre került tehát a védelem. Ennek értelmében tettük meg az első fontos lépést, a majd 20 éve árvíz sújtotta kápolna-hídat rendbehoztuk. Már nagyon ideje volt, hogy ez a hidacska újra ép legyen, tovább szaporítva a Dera szép hídjainak sorát Csobánkán. Fájdalmunkra a híd tervezője nem érhette meg ezt a napot.

Bővebben...
 
Kijeleztük a Z háromszöggel a kilátóhoz vezető utat PDF Nyomtatás E-mail
2015. december 06. vasárnap, 21:58

Az elmúlt fél évben nem sok idő maradt a dokumentálásra. Ezért most utólag közreadjuk egyik büszkeségünket, a Z háromszög jelzés festéséről szóló videót. Elvezettük a turistautat a Két-bükkfa-nyeregtől a Pilis-tető Boldog Özséb-kilátójához. :)

Bővebben...
 
MIT CSINÁLNAK A MADARAK ILYEN ESŐS ŐSZI IDŐBEN? - SEMMIT / MINDENT / NINCSENEK IS ITT PDF Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 26. szombat, 17:47

A vonulás hetei, hónapjai alatt beköszöntő „rossz” időben sokkal szabadabban dönthetnek, mint a költési időszakban, amikor a tojások és a fiókák helyhez kötik őket. A madarak messze nem annyira kiszolgáltatottak az időjárási hatásoknak, mint azt sokan gondolják - ezt jelzik a cím második felében olvasható választási lehetőségek.

SEMMIT - A madarak tollazata a legjobb természetes hőszigetelő, ami az eső ellen is véd. Ezért a madarak képesek többé-kevésbé száraz bőrrel átvészelni még a nagy esőket is. Ennek legfontosabb feltétele (az egészséges tollazat mellet) a megfelelő kondíció. Ha a madár kellő tartalékkal rendelkezik, akkor keres egy kényelmes ülőágat, és ott gubbasztva pihen, alszik. Ez két okból is jó választás: egyrészt energiát spórol, másrészt a test tetőcserépszerű tollazata ilyenkor maximális hatékonysággal véd a víztől, lepergeti az esőcseppeket.

Bővebben...
 
A zöld hulladék is lehet veszélyes hulladék PDF Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 18. kedd, 21:36

A kertben levágott fű, lenyesett ág, lehullott gyümölcs, vagyis az úgynevezett zöldhulladék nem tűnik veszélyesnek. Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban tévedés. Az illegálisan lerakott zöldhulladék komoly problémát jelent a természeti területeken, különösen az aszályos, forró hetekben.

Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai rendszeresen találnak kisebb-nagyobb illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, ahová a kertes házakban élő lakosság kényelmi okokból vagy jóhiszeműen, tájékozatlanság miatt kihordja a kertekben keletkezett hulladékot. A köztudatban ugyanis az a nézet terjedt el, hogy zöldhulladék elhelyezése közterületen vagy az erdőterületeken megengedett, a növényi részek ott úgyis elkorhadnak. A valóság ezzel szemben az, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

Bővebben...
 
Mackó padok PDF Nyomtatás E-mail
2015. április 21. kedd, 06:44

Gábor nagyon vágyott rá! Tehát mondta, csak mondta, végül támogatót talált. Gábor kitalálta, eltervezte, összerakta, megszervezte, kivitték és kihelyezték. Gratulálunk egyesületünk egyik erősségének és segítőinek! Büszkék vagyunk Rátok! Köszönjük mindenkinek a közreműködését!

 

Íme a padok a Mackó-barlangnál:

Bővebben...
 
Útjelzés karbantartás PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
2015. április 12. vasárnap, 20:14

Az Oszoly Kör régi és új elnökségének tagjai példamutató jelzésfestésre indultak ma délelőtt. Nem is akárhol kezdték a munkát. Az OKT Dobogókő-Pszentkereszt szakaszon.

Bővebben...
 
Komposztálni jó! PDF Nyomtatás E-mail
2015. április 12. vasárnap, 19:58

Csobánkaiak! A Képviselő-testület eltökélt szándéka, hogy segíti azokat, akik keresik a módját, hogyan lehetne kihagyni az otthoni levél és nyírott fű égetést. Felmérik, ki igényel komposztládát.

 

Jelentkezni lehet április 30-ig.

 

JELENTKEZZEN A PROGRAMRA, akinek még nincs ilyen és PRÓBÁLJA KI!

 

 
Oszoly klub PDF Nyomtatás E-mail
2015. március 25. szerda, 11:06

2015. március 28-án szombaton 18 órakor

az Oszoly Környezetvédő Egyesület székhelyén (2014 Csobánka Múzsa u. 21.)

(helyszínváltozás a Baross Péter Közösségi Házban bevezetett ügyeleti díj miatt)

Bővebben...
 
Hulladékok szabadtéri égetése tilos! Életbe lépett az új tűzrendelet PDF Nyomtatás E-mail
2015. március 09. hétfő, 10:31

Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Rendelet, mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hoz.

Bővebben...
 
Őszidéző PDF Nyomtatás E-mail
2015. február 14. szombat, 21:36

Az Oszoly klubban a  Tavaszváró köré tervezett beszélgetés nem fért bele az Őszidézőbe. Színvonalas filmet láthattunk a Hortobágyról. Kimerítően körüljártuk a darvak témáját minden szempontból. Csodálatosak ezek a madarak, nem véletlen, hogy ilyen erős a nyoma az európai kultúrában is s benne a magyar kultúrában, néphagyományban. Szorgos kezek fantasztikus sütikkel és finom teával vendégeltek meg minket. A sikertől fellelkesülve folytatás következik hamarosan....:)

 
A vaddisznó az alkalmazkodás nagymestere PDF Nyomtatás E-mail
2015. január 25. vasárnap, 19:27

A falvak, városok közelében a vadon élő állatok fokozatosan hozzászoktak az ember közelségéhez, gondoljunk csak szeretett énekesmadarainkra, a galambokra, a mókusra, a rókára vagy a nyestre. Az ember által átformált környezet főként a jól alkalmazkodó, mindenevő állatoknak lehet kifejezetten vonzó. Az erdei nagyvadfajok közül a vaddisznó belterületi megjelenése Európa több nagyvárosában gondot okoz. Ez azonban odafigyeléssel kezelhető... folytatás...

 
Balesetveszély a Pilisben! PDF Nyomtatás E-mail
2014. december 07. vasárnap, 20:44

BALESETVESZÉLYES AZ ERDŐK LÁTOGATÁSA

Jégdarabok hullanak és ágak törnek a magasabban fekvő régiókban

Az erdőgazdaságok figyelmeztetik az erdő látogatóit, hogy a fákra  rakódott jég miatt balesetveszélyes a magasabban fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a  Visegrádi-hegységben valamint a Börzsönyben is.

Bővebben...
 
Tavaszváró virágles PDF Nyomtatás E-mail
2015. március 09. hétfő, 10:31

Február végén az utolsó szombaton újra összejöttünk az Oszoly klubban. Egy hónapja indult havi rendezvényünk 2 órás. A Baross Péter Közösségi Házban tartjuk és Csobánka környezetvédelmét, természeti környezetét érintő kérdéseket boncolgatunk.

 

Januárban  felidéztük a daruvonuláskor tett kirándulásunkat. Ez alkalommal megtekintettük a Fehér sziklák színes köntöse című filmünket és felkészültünk milyen virágok virágzása várható az Oszolyon és környékünkön a közeljövőben illetve évszakonként. A virágokat az egyik tanösvénytábláról lestük le. A Virágóra nevű tábla sorolja a tavasz hírnökétől a hóvirágtól kezdve az összes többit szép sorban.

 

Legközelebb március végén lesz Oszoly klub. Téma előreláthatóan a környezetvédelmi felügyelők munkája lesz. Várunk minden érdeklődőt!

 
Őszidéző - Tavaszváró meghívó PDF Nyomtatás E-mail
2015. január 25. vasárnap, 19:36

Oszoly klub

2015. január 31-én szombaton
17 órakor a
Baross Péter Közösségi Ház
és Könyvtárban.

Hortobágyon jártunk,
darruvonulást néztünk és ezt idézzük.

Bővebben...
 
Köszöntő PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 
2014. december 23. kedd, 06:23

2014-ben Berda József Csobánka című versével kívánunk minden kedves látogatónknak Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag, Szép Túrákkal Teli, Boldog Új Esztendőt!

Bővebben...
 
Advent Csobánkán PDF Nyomtatás E-mail
2014. december 07. vasárnap, 20:41

2014-ben is meleg italokkal kedveskedünk a Csobánkaiaknak az Adventi műsorok idején. Az italokat egyesületünk tagjai készítik. Találkozhatnak velünk is az Advent idején minden szombatok Csobánka Fő terén.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 11